IPL-Behandeling

IPL (Intense Pulsed Light), soms ook lichtflitstherapie genoemd, is een zeer effectieve behandeling om roodheid en pigmentvlekken te egaliseren.

De behandeling kan uitgevoerd worden in het gelaat maar ook op de hals, de decolleté of de handen.

Voor wie is IPL-behandeling geschikt?

IPL – behandeling kan succesvol toegepast worden bij:

 • couperose
 • spider neavus
 • diffuse roodheid
 • rosacea
 • pigmentvlekjes
 • wijnvlekken
 • ooievaarsbeet

Hoeveelheid zon, leeftijd, hormonen en erfelijkheid zijn van invloed op het ontstaan van de bovenste indicaties.

Hoe werkt IPL-behandeling?

IPL-kopstuk geeft licht flitsen af. Deze flitsen worden omgezet in energie en alleen opgenomen door de rode chromofoor hemoglobine. De omringende weefsel blijft intact. De bloedvaatjes gaan door de warmte coaguleren (ze gaan als het ware dood) en vervolgens ruimt het lichaam ze zelf op. De pigment schilfert af met de celdeling mee.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Over het algemeen worden er 2-4 behandelingen geadviseerd met een periode van vier weken tussen de behandelingen door. Gezien de oorzaak van de huidprobleem is een onderhoudsbehandeling in de toekomst wenselijk.

Wat kan ik verwachten na de IPL behandeling?

Direct na de behandeling kan de huid rood en warm aanvullen. Dit gevoel verdwijnt na drie tot 5 dagen na de behandeling. Enkele weken na de behandeling zal de huid frisser en egaler ogen. De huid zal dan ook minder snel ‘opvlammen’. Heel belangrijk blijft het gebruik van zonbeschermingsfactor 30 of 50.

Het is van belang om vier weken voor de behandeling UV-straling te vermijden en consequent zonnebrand crème te gebruiken. De huid mag niet gebruind zijn door de zon, zonnebank of zelfbruiner.

Op de dag van de behandeling mag u zonder make-up komen.

Graag uw medicijnen gebruik tijdig aan de huidtherapeut doorgeven.

Hoe ziet de huid direct na de IPL-behandeling eruit?

Mogelijk is de huid na de behandeling rood, voelt warm aan en er kan een zwelling optreden. Dit is een normale en gewenste huidreactie. De vaatjes en pigmentvlekjes kunnen tijdelijk meer zichtbaar zijn tot enkele dagen na de behandeling.

In sommige gevallen kan na de behandeling gedurende enkele dagen puistjes opkomen in het behandelgebied. Dit is een normaal en tijdelijk verschijnsel die vaak gezien wordt bij behandeling van rosacea.

Hoe lang duurt het voordat mijn huid hersteld is?

Het kan enkele dagen tot twee weken duren voor de huid hersteld is. Bij twijfels over de huidreactie, langer aanhoudende roodheid en zwelling of irritatie kunt u gerust contact opnemen met de huidtherapeut.

Mag ik make-up gebruiken na de behandeling?

Indien gewenst zal de huidtherapeut minerale make-up aanbrengen (Emani Vegan of Oxygenetic). Thuis kunt u de dagen na de behandeling gerust de behandelde gebied camoufleren, bijvoorkeur met minerale make-up.

Om een optimaal effect van de behandeling te halen kunt u:

 1. Gedurende de eerste dagen na de behandeling kunt u aloe vera meerdere keren per dag smeren om de huid te verkoelen.
 2. Vijf dagen na de behandeling zware inspanningen zoals sporten te vermijden.
 3. Vijf dagen na de behandeling geen alcohol te nuttigen, niet naar de sauna te gaan, de huid niet te scrubben, te stomen of te masseren.
 4. Bij zwelling kunt u enkele malen per dag koelen met een schone coldpack uit de koelkast.
 5. Zwelling onder de ogen kan deels voorkomen worden door ’s nachts een extra kussen onder hoofd te leggen of het hoofdeinde van het bed hoger te zetten..
 6. Niet krabben aan eventuele puistjes, vlekjes of onderhuidse korstjes.
 7. Minimaal vier weken na de behandeling de zon vermijden.  Is dit niet mogelijk dan kunt u zonnebrandcrème met factor 30 of hoger gebruiken.