RevitaSkin_Pigment problematiek

Pigmentvlekken

Heeft u pigmentvlekken die ondanks vele crèmepjes en peelings toch zichtbaar blijven? Zowel mannen als vrouwen kunnen last krijgen van pigmentvlekken. Het valt op, omdat het een andere kleur heeft dan de rest van de huid. Hierdoor kunt u zich erg onzeker voelen over uw huid. De huidtherapeut van Revita Skin adviseert u graag over een passende behandeling.

Categorie:

Pigmentvlekken

Wat is een pigmentvlek?

We spreken van pigmentstoornissen als er teveel of juist te weinig pigment in de huid aanwezig is. De huidtherapeut behandelt patiënten met hyperpigmentatie (teveel pigment) en met hypopigmentatie (te weinig pigment).

De meest voorkomende pigmentstoornissen in de praktijk van de huidtherapeut zijn:

Ouderdomsvlek

Een lentigo, ook wel ouderdomsvlek of levervlek genoemd. Dit is een veel voorkomende, bruine verkleuring van de huid die doorgaans goedaardig is. Deze huidafwijking treedt vanaf middelbare leeftijd op bij mensen met een licht huidtype die veelvuldig aan zonlicht hebben blootgestaan. Een lentigo komt met name voor in het gezicht en op de handruggen. Een enkele keer worden de vorm en de kleur van de vlek grilliger en ontwikkelt een lentigo zich kwaadaardig. Als een ouderdomsvlek van grootte of kleur verandert of klachten geeft, raden wij een bezoek aan de huisarts aan. Deze kan vaststellen of er sprake is van huidkanker waarna behandeling noodzakelijk is.

Melasma

Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, is een goedaardige bruine verkleuring in het gelaat bij vrouwen die zwanger zijn, de pil of hormoonmedicatie gebruiken. Melasma komt met name voor op het voorhoofd, de jukbeenderen, de bovenlip en de kin. Het is een onschuldige huidafwijking die, na de bevalling of na het stoppen met de pil of andere hormoonmedicatie, kan weer spontaan verdwijnen. Als een vrouw eenmaal melasma heeft gehad, is de kans groot dat het zich onder invloed van een zwangerschap, hormoonmedicatie, pilgebruik of zonlicht opnieuw ontwikkelt.

Post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH)

Post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) is een goedaardige rode tot bruine verkleuring van de huid. Het komt voor op plaatsen waar een ontsteking heeft plaatsgevonden, zoals acne of eczeem. Mensen met een donker huidtype hebben een grotere kans op het ontwikkelen van PIH. Nadat de ontsteking is verdwenen, kan de verkleuring zeer langzaam wegtrekken, maar dit is lang niet altijd het geval. Behandeling van post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) is niet noodzakelijk, maar de huidtherapeut kan storende pigmentvlekken behandelen met chemische peelings, microneedling of licht- en lasertherapie. In verband met een verhoogd risico op pigmentverschuivingen in de omliggende huid is een donkere huid is lastiger te behandelen dan een lichte huid. Ervaren huidtherapeut bij Revita Skin heeft kennis ook van donkere huid en kan deze met goed resultaat behandelen.

Vitiligo

Vitiligo is een onschuldige maar soms ontsierende aandoening; door het verdwijnen van pigmentcellen verliezen delen van de huid en haren hun kleur, met name in het gezicht, op de handen en in de schaamstreek. Er ontstaan melkwitte vlekken in verschillende vormen en groottes. De huidtherapeut kan u helpen om met een zeer goed dekkende camouflagecrème de witte vlekken zo goed mogelijk te verbergen (camouflagetherapie).

Moedervlek

Een naevus, oftewel moedervlek, is een goedaardige en soms verheven vlek op de huid die licht tot donker van kleur is. Naevi (moedervlekken) kunnen vanaf de geboorte aanwezig zijn, maar de meeste ontstaan tussen het 3e en 40ste levensjaar. Erfelijke aanleg en zonverbrandingen op kinderleeftijd kunnen de ontwikkeling van naevi (moedervlekken) stimuleren. In een enkel geval kan een naevus (moedervlek) zich kwaadaardig ontwikkelen. Als een moedervlek van grootte of kleur verandert of klachten geeft, raden wij een bezoek aan de huisarts aan. Deze kan vaststellen of er sprake is van huidkanker waarna behandeling noodzakelijk is.

Wat kan de huidtherapeut voor uw huid doen?

De huidtherapeut kan per pigmentstoornis uit verschillende behandelmethodes kiezen. De keuze wordt bepaald door het type, de grootte en de locatie van de pigmentvlek, de diepte waarop de pigmentlaag zich bevindt en de concentratie van het pigment in de huid. Pigmentproblemen kunnen met licht- en lasertherapie behandeld worden, maar ook met medische/chemische peelings en microneedling worden mooie resultaten behaald. Daarnaast adviseren wij producten van Mesoestetic welke pigment-remmende functie hebben. Hieronder opsomming van behandelingen die ingezet kunnen worden bij het behandelen van pigmentvlekken:

  • Lasertherapie
  • IPL behandeling
  • Cosmelan behandeling
  • Chemische peelings
  • Microneedling met Dermapen 4

Verwijzing en vergoeding

Voor de behandeling van pigmentproblemen heeft u geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig, tenzij uw zorgverzekeraar daarom vraagt. Vergoeding afhankelijk van soort behandeling en voorwaarden zorgverzekering. In de polis van uw zorgverzekering kunt u lezen, of u recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en).