Heeft u last gekregen van pukkeltjes, puistjes of bultjes? Door de veranderde hormonenhuishouding o.a. tijdens de zwangerschap kan de huid onrustig worden. Ook op andere momenten in het leven waar de hormonen, stres of zelfs verkeerde voeding een rol gaan spelen, kan acne getriggerd worden. Het kan ervoor zorgen dat u zich onzeker gaat voelen, niet lekker in uw vel gaat zitten of zelfs sociale contacten gaat vermijden.

Wat is acné?

Acné is een ontsteking van de talgklierfollikel. Een ontsteking heeft vaak te maken met hormonen, waardoor de huid veranderingen ondergaat. Talgklieren worden groter en produceren meer talg. De talg kan zich ophopen, waardoor de porie verstopt raakt. In de talgklier bevinden zich veel bacteriën die snel kunnen vermenigvuldigen en talg omzetten in vetzuren. De opgehoopte talg en geïrriteerde vrije vetzuren zorgen ervoor dat de follikel uitzet en uiteindelijk scheurt. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking: een puistje.

Acné komt vaak tot uiting in de vorm van witte of zwarte puntjes en rode puistjes. De huid kan er glimmend uitzien en vet aanvoelen of juist erg droog zijn. Bij acné is er sprake van een verstoring, door:

  • Een verhoogde talgproductie;
  • Aanwezigheid van bacteriën;
  • Verdikte hoornlaag.

Ontstaan van acné

Acné kan beïnvloed worden door verschillende factoren o.a.:

  • Hormonen (denk aan: puberteit, anticonceptie, zwangerschap, overgang, PCOS);
  • Erfelijkheid;
  • Voeding (denk aan: zuivel);
  • Externe factoren (bijvoorbeeld verkeerde verzorgingsproducten).

Acnélittekens

Het kan zijn dat ontstekingen in het gezicht, op de rug of de borst na genezing zorgen voor littekens in de vorm van een ‘deukje’ of een donkere verkleuring (PIH=post inflammatoire hyperpigmentatie). Dit is vaak het geval als acné niet goed of te laat is behandeld. Littekens kunnen met behulp van verschillende behandelingen minder zichtbaar gemaakt worden. Meer informatie over het behandelen van acnélittekens vindt u op de pagina over littekentherapie.

Acné behandeling

Wilt u meer weten over de behandelingen bij acné? Neemt u een kijkje op de pagina over acnétherapie.

Vergoeding behandeling

In sommige gevallen kan acnétherapie gedeeltelijk of geheel worden vergoed. Check de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar, want dit kan per verzekeringspakket verschillen.