0914B7C9-D498-4142-A000-F33FBFA18AD7

Acné

Heeft u last gekregen van pukkeltjes, puistjes of bultjes? Door de veranderde hormonenhuishouding kan de huid onrustig worden. Op verschillende momenten in ons leven waar de hormonen, stres of zelfs verkeerde voeding een rol gaan spelen, kan acne getriggerd worden. Het kan ervoor zorgen dat u zich onzeker gaat voelen, niet lekker in uw vel gaat zitten of zelfs sociale contacten gaat vermijden.

Categorie:

Wat is acné?

We spreken van acne als poriën met talg, bacteriën en vetzuren verstopt zijn.
Deze talgophopingen veroorzaken ontstekingen in de omliggende huid: er ontstaan rode bultjes, puistjes en onderhuidse ontstekingen. Acne komt vooral voor in het gezicht, op de borst en op de rug.

 

Hoe ontstaan puistjes?

Een ontsteking zoals een puistje heeft vaak te maken met hormonen, waardoor de huid veranderingen ondergaat:

1. Talgklieren worden groter en produceren meer talg;

2. De talg kan zich ophopen, waardoor de porie verstopt raakt;

3. In de talgklier bevinden zich veel bacteriën die snel kunnen vermenigvuldigen en talg omzetten in vetzuren. De opgehoopte talg en geïrriteerde vrije vetzuren zorgen ervoor dat de follikel uitzet en uiteindelijk scheurt.

4. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking: een puistje.

Wat zijn mogelijke complicaties?

Veel door acne geplaagde pubers en jonge volwassenen kampen met emotionele en psychosociale problemen. De ontsierende pukkels en puistjes veroorzaken gevoelens van schaamte en angst, minderwaardigheidscomplexen en depressies. Ook bij volwassenen met een chronische vorm van acne blijkt deze aandoening van grote invloed op de kwaliteit van leven te zijn. Wanneer acne niet meer actief aanwezig is, kunnen nog wel restverschijnselen zichtbaar zijn, zoals storende acnelittekens en pigmentvlekken (hyperpigmentaties).

Hoe ziet acne eruit?

Acne komt bij 85% van de mensen tussen het 12e en 24e levensjaar voor. Na de tienerjaren neemt het aantal mensen met acne sterk af naar ongeveer 3% van de mannen en 12% van de vrouwen. Acne komt meestal voor in het gezicht, op de rug en op de borst. Met name op het behaarde hoofd, het voorhoofd, de neus en de kin (de T-zone) zijn extra veel actieve talgklieren aanwezig die acne kunnen veroorzaken. Vaak heeft acne verschillende verschijningsvormen; naast mee-eters (comedonen) zien we ook rode bultjes (papels), puistjes (pustels) en/of onderhuidse ontstekingen (noduli en cysten), in wisselende combinaties en in meer of minder ernstige mate. De huid kan er glimmend uitzien en vet aanvoelen of juist erg droog zijn. Bij acné is er sprake van een verstoring, door:

  • Een verhoogde talgproductie;
  • Aanwezigheid van bacteriën;
  • Verdikte hoornlaag.

Wat heeft invloed op het ontstaan van acne?

Acné kan beïnvloed worden door verschillende factoren o.a.:

  • Hormonen (denk aan: puberteit, anticonceptie, zwangerschap, overgang, PCOS);
  • Erfelijkheid;
  • Voeding (denk aan: zuivel);
  • Externe factoren (bijvoorbeeld verkeerde verzorgingsproducten).

Acnélittekens

Het kan zijn dat ontstekingen in het gezicht, op de rug of de borst na genezing zorgen voor littekens in de vorm van een ‘deukje’ of een donkere verkleuring (PIH=post inflammatoire hyperpigmentatie). Dit is vaak het geval als acné niet goed of te laat is behandeld. Littekens kunnen met behulp van medische peeling/chemische peelings, microneedling behandelingen minder zichtbaar gemaakt worden.

Acné behandeling

Wilt u meer weten over de behandelingen bij acné? Neemt u een kijkje bij acnétherapie.

Vergoeding behandeling

Voor de behandelingen van acne en acnelittekens door de huidtherapeut heeft u geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig, tenzij uw zorgverzekeraar daar om vraagt. De hoogte van vergoeding en de eisen die de zorgverzekeraar daar aan stelt zijn per zorgverzekering verschillend. Acnetherapie valt onder de vergoeding uit de aanvullende verzekering. In de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering kunt u lezen, of u recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en).