Een litteken kan vervelend aanvoelen: strak, pijnlijk en warm. Het kan u beperken in uw bewegingsvrijheid, het kan jeuken en in veel gevallen ontsiert het de huid. Voelt u zich onzeker over een litteken of heeft u er last van?

Verschillende Littekentherapie behandelingen

Littekens kunnen op verschillende manieren worden behandeld. De huidtherapeut kiest voor een behandeling die past bij het soort litteken.

Littekenmassage

Een massage stimuleert de doorbloeding en zorgt ervoor dat de huid soepeler wordt. Daarnaast heeft de massage pijn dempende en-of rustgevende werking. De therapeut combineert verschillende massagetechnieken. Als patiënt krijgt u de speciale grepen ook aangeleerd, zodat u thuis aan de slag kunt. Dit zorgt voor een sneller herstel.

Microneedling

Tijdens deze behandeling vibreren kleine naaldjes in de huid. Deze prikkelingen zorgen voor de aanmaak van de eiwitten collageen en elastine. Het littekenweefsel wordt langzaam vervangen door nieuw collageen. Dit zorgt voor een stevige huid. Na enkele behandelingen wordt uw litteken soepeler en valt hij minder op.

Siliconenpleisters en siliconengel

Een siliconenpleister of siliconengel draagt u een aantal weken tot maanden op het litteken. De huidtherapeut legt u graag uit hoe u de pleister het beste kunt dragen. Dankzij een pleister wordt het litteken zachter, vlakker en minder zichtbaar.

Lymfetape

Tape kan een soort ‘liftende werking’ hebben op de opperhuid. Dit heeft te maken met de elasticiteit van de tape ten opzichte van de huidelasticiteit. In het gebied van de onderhuid (met bloed- en lymfevaatjes en zenuwuiteinden) ontstaat meer ruimte. Door de tape wordt de lymfestroom weer gestimuleerd en vermindert de zenuwpijn. Als u het gebruik van lymfetape combineert met beweging ontstaat ‘micromassage’: dit zorgt voor de versoepeling van het weefsel.

Wat is littekentherapie?

Littekens kunnen op verschillende manieren worden behandeld. De huidtherapeut kiest voor een behandeling die past bij het soort litteken. Littekens kunnen verdeeld worden in een:

  • Hypertrofisch litteken: een verdikt litteken met een rode tot lichtroze kleur. Het litteken kan pijn doen en jeuken;
  • Atrofisch litteken: een litteken dat zichtbaar is als een deukje of putje. Dit soort littekens zijn vaak het gevolg van waterpokken of acné;
  • Keloïd litteken: een litteken dat eruitziet als een harde, gladde en glanzende bult. Een verse keloïd is rood van kleur, later wordt het litteken lichter en huidkleurig.

Hoeveel behandelingen heeft u nodig?

Tijdens het eerste intakegesprek kijkt de huidtherapeut goed naar het te behandelen gebied. U ontvangt een persoonlijk behandelplan. Het aantal behandelingen hangt van veel factoren af, waaronder de ernst van het litteken en de voortgang van het herstelproces. Ook leeftijd, gezondheid en leefstijl spelen een rol.

Vergoeding littekentherapie

In sommige gevallen kan littekentherapie gedeeltelijk of geheel worden vergoed. Check de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar, want dit kan per verzekeringspakket verschillen.

Meer weten?

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek?